Jdi na obsah Jdi na menu
 


K ceně za štěně

Převzato ze Slovenštiny z blogu PesBruno.sk

Jelikož mne tento text velice oslovil, proto jsem si dovolila přeložit text ze Slovenštiny do Češtiny. V České Republice zatím neplatíme Eurem, ale určitě si každý dokáže alespoň takto udělat obrázek o nákladech na chov.

Autor píše o jiném plemeni, kde se rodí více štěňátek. U japánka není výjimkou, že se narodí štěně pouze jedno. Výjimkou není císařský řez.  Většinou se narodí 3-4. 

Stále si tedy po přečtení tohoto příspěvku někteří myslí, že cena za štěně je přemrštěná?

 

Cena štěňata s průkazem původu (PP). Je opravdu tak vysoká? Je cena za štěně s průkazem původu skutečně "přestřelená" a chodí chovatelé po předání každého vrhu na dovolenou na Maledivy? Pojďme se podívat tématu na zoubek.

Je cena štěňata s průkazem původu (PP) opravdu tak vysoká?

Často slýcháme ve svém okolí věty jako "Já tolik peněz za psa nedám." Nebo "Co by ti chovatelé za psa ještě nechtěli ?!" a "Právě prodal 9 štěňat, ten má nyní peněz".

Je tomu ale skutečně tak? Je cena za štěně s průkazem původu skutečně "přestřelená" a chodí chovatelé po předání každého vrhu na dovolenou na Maledivy? Pojďme se podívat tématu na zoubek.

Samozřejmě otázkou zůstává co je levné a co je drahé? Pojem jako takový je velmi relativní a záleží od každého člověka jak to vnímá. V případě ceny za pejska s PP je ale spíše na místě otázka, zda je cena za štěňátko přiměřená, protože pokud se bavíme o částkách v stovkách, někdy i tisících eur, rozhodně se nedá mluvit o něčem relativně levném.

V současné době, kdy základní krevní vyšetření, sono, RTG se ve větších městech pohybuje od 15 € do 30 €, očkování od 16 € do 22 € (plus případné poplatky za pohotovost) a cena lepšího základního krmiva se pohybuje od 50 € do 100 € za pytel (a to nepočítáme pokud chcete pejska občas i trošku rozmazlit nějakou toukonzervou masíčka nebo pamlskem), může zdánlivě vysoce nastavená cena za pejska znamenat jen obyčajnúochranu a jakousi pojistku, že člověk, co si pejska kupuje bude mít i prostředky na to, aby se o něj dokázal přiměřeně postarat. Každému chovateli záleží přece na tom, aby jeho štěňata šli do nejlepšího prostředí a dostávali nejlepší péči a od chovatele nikdy neuslyšíte větu typu "pokud si ho vezmete do pátku, dám vám výraznou slevu".

Dalším faktorem ceny štěňata je samozřejmě výše nákladů vložených do samotného odchovu. Je důležité si dát pod drobnohled všechny informace - původ štěňata, zda pochází otec ze zahraničního krytí, kolik bylo štěňat ve vrhu, zda byly komplikace při porodu, nebo zda byl proveden císařský řez. Rovněž je třeba zohlednit vyšetření feny během samotné těhotenství, krevní testy, sledování hladiny progesteronu, opakované sono vyšetření a RTG - všechno jsou to nemalé částky na veterinárních poplatcích. U chovatelů je běžné, že cena za štěně se stanovuje dohodou předem a to už během těhotenství feny, nebo někdy dokonce před plánovaným krytím. To je v době kdy chovatel ještě nemůže ani tušit kolik a jakých štěňátek se mu narodí. Bylo by od chovatele neseriózní kdyby po očekávání 9 štěňátek ale narození řekněme pouze 3 ztrojnásobil cenu za pejska budoucím majitelem - z toho důvodu se do ceny za štěňátko započítává i případná rezerva.

A teď přejděme k samotným číslům:

1. výstavy

Co se týče uchovnění, jde o nemalé částky. Podívejte se kolik výstavních titulů a z kolika zemí mají rodiče pejska z chovné stanice, o kterou se zajímáte. Na každý titul šampiona (je jedno jestli šampion štěňat, juniorů, veteránů nebo šampionů) třeba vyhrát 3 až 4 výstavy. Startovné na každou výstavu je v průměru okolo 45 € (a za výhru na výstavě se neuděluje žádná finanční ani jiná cena); teď si spočítejte, že pejsek má udělané pouze šampionáty na Slovensku (co si řekněme narovinu má málokterý) - tj. šampion štěňat, mladých, dospělých, tj. 10x startovné za předpokladu, že pejsek bezkonkurenčně vyhrál každou jednu výstavu - jen tady se pohybujeme v částce 450 €. K tomu si Připočtěme cestovní na výstavy a ubytování během vystavování (výstavy se většinou konají během prodlouženého víkendu, pozn. Autora). Vystavení každého šampionátu (tj. Něčeho jako diplom nebo certifikát o tom, že váš pejsek získal dostatečné množství výher na výstavě a proto se stává tím či oním šampionem) stojí od 25 €. To máte úplně holé-bosé základní poplatky. A teď se podívejte kolik šampionátů má pejsek ve vaší vyhlédnuté chovné stanici, a z kolika zemí? O tom kolik stály jen výstavy už máte jakou-takovou představu.

2. bonitace - uchovnění psa

Dalším poplatkem je bonitace (uchovnění) pejska. Uchovnění slouží k tomu, aby mohl mít dále štěňata s PP. To znamená, že splnil podmínky stanovené nějakou odbornou autoritou, že je zdravý a v nejlepším stavu na to, aby mohl posouvat dále svou genetickou výbavu. Poplatek za bonitaci se pohybuje od 30 do 150 €. Kromě toho je téměř nezbytné aby měl chovný pejsek udělané zdravotní a genetické testya tedy nějaké potvrzení od veterináře pro budoucích kupujících, že nepřenáší nejčastěji nemoci typické pro to které plemeno. Tyto testy se pohybují ve stovkách Eur (pro účely tohoto článku si stanovme tu nižší hranici a řekněme si, že 400 € jsme dali za genetické testy a potvrzení).

Kromě všech již vyjmenovaných částek, jsou zde ještě dvě, a možná právě nejdůležitější. Před krytím uchovnění feny je důležité nechat si od kynologického klubu toho kterého plemene vystavit tzv. krycí list.Krycí list je něco jako certifikát, který je platný určitý čas a opravňuje chovatele fenu nakrýt (tedy mít štěňátka) Tento krycí list je jistotou toho, že fena nemá štěňata příliš často, a že se dohlíží na její zdravotní stav, aby byla odpočatá a v pohodě a byla schopna mít další štěňátka. Takovým způsobem kynologické instituce dohlížejí na to, aby psi nebyli zneužívaný na nepřiměřený odchov za účelem profitu a způsobem, jakým to dělají množitelé. Poplatek za vystavení krycího listu se pohybuje v částce okolo 20 €.

3. krytí

Po tom jak máte vystaven krycí list, můžete fenu s klidným svědomím nakrýt. Za tím bývá většinou mnoho práce s výběrem, co nejvhodnějšího partnera (ať už nejvhodnějšího po stránce estetické, úspěšnosti na výstavách nebo zdravotní). A tady se dostáváme k poplatku za krytí. Často se totiž stává, že fenu nechá chovatel nakrýt pejskem v zahraničí. Ať už kvůli výstavně úspěšnějšímu psovi, nebo proto aby se nepremiešavali stejné genetické linie v rámci regionu, je lepší to občas trošku "zamíchat". Chovatelé si berou v rámci našeho regionu poplatek za krytí v částce od 1000 € výše, a je třeba počítat s tím, že někdy se krytí nemusí podařit napoprvé a je nutné krýt fenu opakovaně (a často se platí opakovaně plná částka za každé krytí) nebo se nemusí podařit vůbec (poplatek se ale přesto platí). A ano, je zde i možnost, že máte vlastního chovného psa a tedy poplatek za krytí neplatíte, ALE v takovém případě je třeba počítat se stejnými poplatky na výstavy a uchovnění jako při feně, čili celková částka chovu se značně navýší.

Takže - máme fenu-mezinárodní šampionku (řekněme 4 země po 2 šampionáty) v částce cca. 1400 € (plus náklady na cestovné a ubytování během výstav - odhadem velmi zlehčení částka řekněme 1200 €). Fenka je uchovnění (30 €) a máme vystaven krycí list (20 €) a fenu jsme pro zaručení štěňátek nechali nakrýt výborným chovným pejskem v sousední zemi (3 000 €). Štěňata se nám kvůli komplikacím narodili císařským řezem (od 360 € výše). Štěňata nám přijde zkontrolovat poradce chovu z klubu (20 €) a požádáme o vystavení PP (od 10 do 40 € za každé šteniatko- podle toho zda pejsek zůstává na Slovensku nebo odchází do zahraničí). To jsme už na částce za náklady na chov cca 6 300 € a ještě se nám štěňátka jen narodili.

Narodila se štěňata

Když máte doma konečně malé hromádky štěstí, na které jste se tak těšili, tak začínáte počítat náklady vynaložené na ně. Pojďme počítat, že máme vrh, kde se nám narodilo 9 štěňátek (úžasné a nádherné však?).

První týdny po narození

Štěňata se většinou zdrží u chovatelů do 12. týdnů života, během nichž se o ně třeba pečovat a krmit je. Rovněž vyžadují hodně péče kvůli hygieně, aby nedostali žádné infekce nebo podobné neplechy. To znamená, že potřebují jednorázové podložky kam štěňata čurají (a to další), které se spotřebovávají neuvěřitelným způsobem a v enormních množstvích, dále tam máte tzv. drybedy (speciálně deky pro štěňata s dutým vláknem), lampu na ohřev štěňátek, mléko na přikrmování a později granule a konzervy na krmení během tří měsíců, a v neposlední řadě samotný porodní box, což je dřevěný výběh kde se štěňata v bezpečí nacházejí během prvních týdnů svého života (ten se pohybuje v částce od 160 €, podle toho jaký kvalitní a svépomocný je). Při těchto výdajích se pohybujeme odhadem někde v částce okolo 700 €.

Očkování, čipování štěňátek

Z poplatků, které ale víme spočítat zde máme povinné očkování na infekční choroby, které se provádí 3x předtím než pejsek odejde od chovatele (každé očkování cca 22 € x 3 očkování x 9 štěňátek = 594 €) a následné očkování proti vzteklině v 3 měsících ( cca 16 € x 9 štěňátek = 144 €). Kromě toho každý pejsek musí být povinně začipovaný veterinářem (30 € za každý čip x 9 = 270 €).

Toto vše je nezbytností dokud si "předražené" štěňátko vezme pečlivě vybraný majitel do nového domova. a nyní se závěrem konečně dostáváme k otázce "Je štěně s papíry skutečně drahé?".

Tak si pojďme dát suma-sumárum - uchovnění a krytí (minimálně 6 300 €, částky se mohou šplhat ale také mnohem vyšší), zdravotní kontroly během těhotenství (cca 300 €) očkování a čipování štěňátek (cca 1 000 €), péči, krmení a hygiena pro štěňata během pobytu u chovatele (700 €) - a jsme na částce 8 300 € při odchovu jednoho vrhu štěňat (to nám v přepočtu vychází na cca 920 € na štěňátko. a to je na spodní hranici výdajů, které jak jsme si řekli při kvalitnějších odchovech mohou šplhat i mnohem mnohem vyšší.

A to stále nikdo nepočítá náklady na energie (elektřina na ohřev a voda na praní drybedov, atd.) A náhradu za čas, během kterého si chovatel musí vzít absenci z práce aby se mohl a štěňata během prvních týdnů starat.

Abychom si odpověděli na naši otázku - cena za štěně s PP je absolutně přiměřená jeho zdraví a péče, které se mu od narození dostává. Kromě toho je zde garance toho, že štěňátek z řádného odchovu s PP nikdy neskončí v útulku, neboť každá chovná stanice si štěně z vlastního odchovu raději vezme zpět k sobě, pokud by nastala situace, že se o něj nový majitel z jakéhokoli důvodu nemůže dále starat.

Takže závěrem jen řeknu, že ano, pejsek s PP je drahá položka, ale cena není ani zdaleka přehnaná nebo nadhodnocená a pokud nemáte na pejska s PP vždy je tu možnost darovat šanci na druhý a lepší život nějakému rozkošný nalezence z útulku, který vám vaši lásku opětuje minimálně stejně jako štěňátek s PP. A pokud nekupujete pejsků od šiřitele, přispíváte i vy k tomu, aby se útulky nezaplňovali ještě více, neboť přece jen, pokud si někdo koupí pejska s PP v částce 1000 € a více, jaká je pravděpodobnost, že ho po 3 měsících přestane psík bavit a skončí v útulku?